2013. április 30., kedd

Vaníliakrémes mascarponés epertorta

Hozzávalók a piskótához:


  • 5 tojás
  • 18 dkg nádcukor
  • 13 dkg tönköly fehérliszt (vagy BL 55 búzaliszt)
  • 3 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál olaj
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük (mixerrel kb 7-8 perc),ezután óvatosan belekeverjük a lisztet és a kakaóport,majd lassan belecsurgatjuk az olajat  is.Egy kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral,ebbe öntjük a masszát és 180 fokos előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.Tűpróbával ellenőrizhetjük,hogy átsült-e.Hagyjuk a piskótát kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
  • 5 dl  tej
  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 rúd vanília
  • 2 ek kukoricakeményítő

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 5 lapzselatin
A lapzselatinokat kevés hideg vízbe áztatjuk.
A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felmelegítjük.Amíg melegszik a nádcukrot és a tojások sárgáját mixerrel habosra keverjük,majd beledolgozzuk a kukoricakeményítőt is.Folyamatos keverés mellett a forró tejet a tojásos keverékhez adjuk majd az egészet visszaöntjük az edénybe és habverővel folyamatosan kevergetve besürítjük.Végül hozzáadjuk a kinyomkodott lapzselatinokat,folpackkal letakarjuk és teljesen kihűtjük.
Ezután kikeverjük a mascarponével majd óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
A kész krémet fél órára hűtőbe tesszük.

  • 60 dkg eper
  • 5-8 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 4-5 evőkanál tejszín
A piskótát kettévágjuk ,az alsó lap köré helyezzük a tortakarikát.Az oldalát szorosan kirakjuk félbevágott eperrel.Pár szem epret félreteszünk a díszítéshez,a többit lerakjuk a kakaós piskótára.
Rásimítjuk a krémet majd a tetejére illesztjük a másik piskótalapot.

A csokoládét apróra törjük és a tejszínnel együtt vízgőz fölött felolvasztjuk és a torta tetejére simítjuk.A torta közepére halmozzuk a megmaradt eret és citromfűvel díszítjük.
Pár órára hűtőbe tesszük majd lepattintjuk róla a tortakarikát.









3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Én még életemben ilyen finomat, soha! :)
    És mikor megtudtam, hogy minden házi :O

    Le a kalappal Judit, szinte összeverekedtünk az utolsó szeletért. :)

    Üdv,
    Az ünnepelt. :)

    VálaszTörlés